Wat is shiatsu?

Shiatsu is een manuele lichaamstherapie die ontwikkeld is in Japan en een meer dan honderdjarige geschiedenis kent. Letterlijk betekent shiatsu “druk met de vingers” (shi = vinger, atsu = druk).

Het Japanse Ministerie van Gezondheidzorg definieert het als volgt: “Therapie, die druk met duimen en handpalmen toepast op bepaalde punten van het lichaam, onregelmatigheden corrigeert, gezondheid onderhoudt en verbetert, bijdraagt tot het verlichten van diverse ziekten en de zelf genezende werking van het organisme activeert. Heeft geen bijwerkingen.”

 

shiatsuhoofd

 

De achtergrond van shiatsu (net zoals acupunctuur) ligt in de Traditionele Chinese Geneeswijze. Deze geneeswijze richt zich op het behandelen van de zieke persoon, niet op de ziekte zelf. In de Oosterse geneeswijzen gaat men ervan uit dat alles energie is. Net zoals de rest van de natuur is ook de mens opgebouwd uit energie. Zijn energietoestand wordt beïnvloed door vele factoren, zoals voeding, ademhaling, levenswijze en -visie. Deze universele energie (“ki” in het Japans of “chi” in het Chinees) stroomt door de organen en door alle andere delen van het lichaam via kanalen die we meridianen noemen. Shiatsu is ook gebaseerd op westerse kennis over anatomie en fysiologie.  

Shiatsu is een holistische therapie, wat wil zeggen dat lichaam en geest als een geheel benaderd worden. Hierdoor komt de mens in zijn geheel meer in evenwicht. Shiatsu helpt de maximale zelfgenezende werking van het organisme te bereiken die ieder mens bezit. De aanwezige lichaamsenergie komt in beweging. Op die manier wordt het lichaam in balans gebracht, met als resultaat een gedeeltelijk of volledig verdwijnen van ongemakken en ziektesymptomen op lichamelijk, geestelijk en emotioneel vlak.

 

Voor welke klachten?

De behandeling zorgt voor het behoud van je gezondheid en vergroot de weerstand en afweer van het lichaam tegen diverse ziekten. Shiatsu is bedoeld voor jong en oud die houdt van ontspanning door lichaamsbehandeling. Je hoeft zelfs geen klachten te hebben aangezien shiatsu preventief iets voor jouw gezondheid kan betekenen.

Shiatsu kan een groot aantal fysieke en emotionele verstoringen voorkomen en verhelpen:

  • Hoofdpijn en migraine
  • Gewrichts- en spierklachten
  • Spijsverteringsstoornissen
  • Alle vormen van stress en psychosomatische klachten
  • Vermoeidheid en gebrek aan energie
  • Slaapproblemen
  • Psychische, mentale en emotionele klachten

 

Wat kan je verwachten van een shiatsu behandeling?

Een shiatsu behandeling zorgt voor een diepe, rustige buikademhaling en brengt het autonome zenuwstelsel in evenwicht. Lichaam en geest komen tot rust en ontspanning.

 

maxresdefault

 

De shiatsu beoefenaar gebruikt enkel het eigen lichaam tijdens de behandeling. Door het toepassen van druk-, massage- en strektechnieken (met behulp van duimen, vingers, handpalmen, ellebogen of knieën), ter hoogte van bepaalde (energie)punten, kan de therapeut de ki in beweging brengen in het lichaam van de persoon die behandeld wordt. De technieken kunnen harder of zachter toegepast worden naargelang het gewenste effect. Het gehele lichaam wordt behandeld, van kop tot teen.

Voor de behandeling doe je best losse, gemakkelijk zittende kledij aan, liefst in dunne stof en zonder riem, knopen of ritsen. De behandeling wordt namelijk op de kledij gegeven en wordt afwisselend toegepast in buik-, rug- en zijlig.

We beginnen met een gesprek om de behandeling helemaal af te stemmen op wat je op dat moment het meeste nodig hebt.

Een shiatsu behandeling zorgt altijd voor een ontspannend en licht gevoel. Het kan zijn dat je achteraf wat koud hebt of wat hoofdpijn krijgt. Dat komt omdat de energie vrijgekomen is en de afvalstoffen worden geëlimineerd. Dit is altijd een goed teken.

 

Tarief

De behandeling duurt een uur en kost 55 euro (sociaal tarief op voorhand te bespreken).

Ben je geboeid geraakt door shiatsu? Dan verwijs ik je graag door naar www.shiatsu.be

 

Kinedith  ●  Stationsstraat 16  ●  3051 Sint - Joris - Weert

Privacybeleid

© 2017 Kinedith. Alle rechten voorbehouden.

Kies uw taal

NL / FR